אנשים עובדים בישראל אינם יכולים לקנות דירה ללא עזרה
מחירי הדירות עולים בישראל כבר שנים, אבל השאלה החשובה היא:
כמה צריך לעבוד כדי לקנות דירה
יותר מכל שיטת מדידה אחרת, התשובה לשאלה – כמה משכורות דרושות לצורך קניית דירה – אוצרת בתוכה את כל המידע הרלוונטי:
כמה קל יותר או קשה יותר לקנות דירה היום בהשוואה לעבר, כמה קל או קשה לקנות דירה בישראל בהשוואה לארצות אחרות, ועד כמה קניית דירה נמצאת בהישג ידם של רוב האנשים החיים כאן.
לפני 30 שנה מחיר דירה ממוצע בישראל היה שווה ל- 5 שנות עבודה (בשכר ממוצע). היום – מחיר דירה שווה ל- 12 שנות עבודה.
הגרף להלן מציג את מחירי הדירות בישראל ב- 30 השנים האחרונות (מחיר ממוצע בישראל בשקלים) ואת מספר שנות העבודה (לפי שכר ממוצע במשק) השווה למחיר זה.
כלומר, בשנת 2014 מחיר דירה בישראל שווה לשכר מצטבר של 12 שנות עבודה!
החישוב על בסיס שכר ממוצע ומחיר דירה ממוצע, ובלי להפחית את הוצאות המחייה באותן 12 שנים. מאליו ברור שבפועל נדרשות הרבה יותר מ- 12 שנות עבודה על מנת לחסוך מספיק כסף כדי לקנות דירה.
רוב האנשים לא יוכלו לחסוך מספיק (תוך זמן סביר) כדי לקנות דירה
אנשים המרוויחים שכר ממוצע (כ – 9,400 שקל לחודש ב- 2014) יתקשו לחסוך, אם יש להם ילדים לגדל ושכר דירה לשלם, עד לרכישת דירה משלהם. ונניח שיחסכו:
בני זוג עם 2 ילדים, ששניהם מרוויחים שכר ממוצע (הכנסתם החודשית נטו היא כ- 16,000 שקל) והם חוסכים 3,000 שקל בחודש, יזדקקו ל- 36 שנים של חיסכון. אם יחסכו 5,000 שקל בחודש, יזדקקו ל- 22 שנות חיסכון².
אם הזוג יקנה דירה ויקח משכנתא – נניח שיצבור את ההון הראשוני המינימאלי הנדרש לאחר 4-5 שנות חיסכון – עדיין מצפות לו 25-30 שנה של החזר משכנתא גדול, כזה שלא יאפשר לו חיים נורמליים³.
כדאי לזכור שכאשר מספר שנות השכר הנדרש לקניית דירה גדל, יש לזה אפקט גדול בהרבה מהגידול בשנים עצמו –
אפשר להצטמצם ולחסוך 5 שנים, אבל קשה מאד לעשות זאת 30 שנה.
לכן מעבר לאורך זמן מסויים, מבחינת האדם הרגיל מדובר בתקופת חיסכון אינסופית.
אני קניתי דירה, בתל אביב, לבד, בגיל 31. הייתי רווקה, הרווחתי משכורת טובה אך לא בשמיים, וקניתי דירה בעזרת משכנתא ו- 6,000 דולר שקיבלתי מהורי.
הילדים שלי לא יוכלו לעשות זאת. וזה בעצם כל הסיפור.
קיראו כאן מה קרה למחירי הדירות בישראל בעשור האחרון
אם אתם מוכרים את הבית – כדאי לקרוא גם:
מכירת בית יד שניה: עשו זאת בעצמיכם
« ♣ »
מדריך מתנה: איך לקבוע מחיר הדירה
מדריך מתנה חינם – שיעזור לכם לקבוע את המחיר הנכון לדירה שלכם:
המדריך מציג את שיטת 6 השלבים לקביעת מחיר הדירה,
כל השלבים, צעד אחרי צעד, כולל דוגמא:
כך תוציאו את הדירה שלכם למכירה במחיר הנכון.
בונוס: המדריך השלם להכנת הבית למכירה
לקבלת המתנה הכניסו שם ואימייל
ואנו נשלח אליכם את המדריך במייל חוזר:
(לקבלת הבונוס, סמנו √ )
.
< הערות >
- שכר ממוצע – לפי הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה.
מחיר דירה ממוצע (כל סוגי הדירות, בכל הארץ) – לפי הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה. המחיר נקבע על בסיס נתוני רשות המסים (כלומר, על בסיס דיווחי ביצוע עיסקאות בדירות).
בגרף 7 שנים מוצג מחיר ממוצע נומינאלי. בגרף 30 שנה, מוצגת השפעת המדד על המחיר (העמודה כולה, כחול+כתום, שווה למחיר הריאלי). - לא לקחנו בחשבון רווחים מריבית על חיסכון.
הריבית המוצעת כיום היא אפסית. בחמש שנים האחרונות היא נמוכה, וגם חייבת במס. חישובי רווח הנסמכים על השקעת החסכונות בבורסה, ברווח של 4%-5% לשנה, הם לדעתנו לא ריאליים. - בניגוד לרווחים על חסכון, שהם תיאורטיים, את הריבית על המשכנתא ניתן לחשב די בקלות:
ב- 10 השנים האחרונות ריבית המשכנתאות הממוצעת עמדה על 2%-5% בתוספת מדד – ריבית נמוכה יחסית. משכנתא ל- 20 שנה על 80% מעלות הדירה בריבית של 4% לשנה מוסיפה יותר מ-30% לעלות הדירה – לפני הצמדה למדד, וכ- 50% כשמוסיפים הצמדה למדד של 2% לשנה.
זה עצוב שמחירי הדירות מזנקים, יוקר המחיה ממשיך לעלות באופן תלול אבל השכר נותר כמעט ללא שינוי או במקרה הטוב, עולה באופן מתון אחת לכמה שנים.